Maailman hulluimmat lait

Maailmassa on paljon meidän näkökulmastamme kummallisia tai suorastaan hulluja lakeja, joiden pohja on kulttuureissa, jotka poikkeavat omastamme. Saatamme naureskella laeille, joita emme omasta näkökulmastamme pidä mielekkäinä, mutta meidän tulee muistaa, että niiden pohjana ovat aina ne tarpeet, joita yhteiskunnan historia ja nykyisyys synnyttävät.

Valitettavasti kaikki hullut lait eivät naurata, vaan saavat pikemminkin epäilemään, että lainsäätäjät ovat kadottaneet suhteellisuuden tajunsa. Näin on esimerkiksi Singaporen monien lakien laita. Monet järjettömät säädökset myös rajoittavat kansalaisten vapauksia ja pyrkivät vaikuttamaan sellaisiin kansalaisten yksityisasioihin, joiden ei pitäisi millään tavalla kuulua viranomaisvalvonnan piriin.

Kun esimerkiksi Amerikan Yhdysvalloissa on osavaltioita, jotka katsovat asiakseen määrätä, montako aikuisviihteen lelua ihminen saa omistaa tai missä asussa ihminen nukkuu, ylitetään räikeästi järkevän lainsäädännön raja ja astutaan alueelle, jolle lait ja asetukset eivät kuulu.

Singaporessa pyritään maksimaaliseen siisteyteen

Singapore on kaupunkivaltio, jossa pyritään siisteyteen ja puhtauteen kansalaisten henkilökohtaisia vapauksia rajoittamalla. Tupakoiminen valtiossa on sallittu vain erikseen merkityillä paikoilla eikä maahan saa tuoda kuin yhden avatun askin savukkeita. Tupakan tumpin heittämisestä maahan seuraa tuntuva sakko, kuten muustakin roskaamisesta. Myös purukumin pureskelu on kielletty siisteyssyistä, sillä suusta pois sylkäistyt purukumit sotkevat paikkoja.

Hulluimmalta tuntuu, että purukumin hallussa pitäminenkin on Singaporessa rangaistavaa. Turisti kyllä saa tuoda purukumia maahan sen verran kuin hän itse tarvitsee, mutta hän ei saa luovuttaa sitä paikalliseen väestöön kuuluvalle henkilölle. Se on lähes yhtä rangaistavaa kuin huumausaineiden salakuljetus ja niiden käyttö onkin Singaporessa määrätty rangaistavaksi teoksi, kun useimmissa maissa tyydytään määräämään rangaistavaksi huumausaineiden myynti ja hallussapito.

Maailma muuttuu, mutta lait pysyvät

Yhteiskunnan muuttuminen saa vanhat lait näyttämään koomisilta. Tästä on helpointa löytää esimerkkejä juuri Yhdysvaltojen osavaltioista. Seuraava luettelo vaikuttaa meistä aivan pähkähullulta, mutta jokainen laki on syntynyt vastauksena johonkin yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja ollut omana aikanaan ajankohtainen ja mahdollisesti myös perusteltavissa.

  • Marylandin osavaltiossa ei ole luvallista ottaa leijonaa mukaan elokuviin.
  • Oklahomassa on kiellettyä haukata toisen hampurilaisesta.
  • Wyomingissa ei saa valokuvata jäniksiä tammikuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana, mutta viranomainen voi myöntää poikkeusluvan niiden kuvaamiseen.
  • Oregonissa on laitonta syödä jäätelöä sunnuntaisin, kun taas Ohiossa valaiden metsästäminen sunnuntaisin on kiellettyä.
  • Arizonassa aasia ei saa päästää nukkumaan kylpyammeeseen eikä Alaskassa ole luvallista herättää karhua valokuvausta varten – mikä kyllä on ihan järkevä laki jo ihan valokuvaajan turvallisuuttakin ajatellen.
  • Tennesseessä on laitonta käyttää lassoa kalastamiseen ja Alaskassa on lailla kiellettyä pudottaa elävä hirvi lentokoneesta.

Suomen laki ei tunne vastaavanlaisia hulluuksia ainakaan meidän näkökulmastamme, mutta maailmalla pidetään monin paikoin hulluna sitä, että meillä saa toisen ihmisen vahingoittamisesta yleisesti ottaen pienempiä tuomioita kuin omaisuusrikoksista ja kavalluksista.

Epätasa-arvoiset lait

Hulluina voidaan pitää myös epätasa-arvoisia lakeja, jotka esimerkiksi kieltävät naisilta asioita, jotka ovat miehille sallittuja. Yksi tällainen järjetön laki on hiljattain kumottu, kun Saudiarabia on sallinut naisille auton ajamisen. Vieläkään nainen tosin ei saa siellä kulkea yksin taksilla, sillä taksinkuljettaja on vieras mieshenkilö eikä nainen saa oleskella samassa tilassa vieraan miehen kanssa ilman miespuolisen sukulaisen tai oman puolison valvontaa.